Weboldal Sebesség Javítása: 5 Gyorsítás Tipp

Szerző: | 2023. márc 26

Az internetezők általában nem türelmesek, és nem várják meg, hogy a lassú weboldalak betöltődjenek. A felhasználók gyors válaszidőre és gyors működésre számítanak, így a lassú weboldalak magasabb elutasítási arányt és csökkentett forgalmat tapasztalnak. Emellett a Google keresőmotor algoritmusának egyik rangsorolási tényezője a weboldal sebessége, így a lassú weboldalak rosszabb helyezést kaphatnak a keresési eredményekben. Ahhoz, hogy a weboldal sebessége javuljon, számos gyorsítási tipp van, amelyekkel az alábbiakban foglalkozunk.

Kompresszáljuk az Oldal Tartalmát

Az oldalak sebességének javítására az egyik leghatékonyabb módja az oldalak tartalmának tömörítése. A weboldalakon általában sok kép, videó és egyéb nagy méretű fájl található, amelyek nagyobb mennyiségű adatot igényelnek a letöltéshez. Az ilyen tartalmak összezsugorítása javíthatja a weboldal sebességét és csökkentheti a letöltési időt.

A gzip tömörítés a leggyakrabban használt módszer az oldalak tömörítésére, és szinte minden modern böngésző támogatja ezt a formátumot. Az Apache és a Nginx webkiszolgálók alapértelmezetten használják a gzip tömörítést, de ha egyéb szerverre építettük fel az oldalunkat, akkor a gzip beállítása kézzel történhet.

Használjunk Tartalomtároló Hálózatot (CDN)

A tartalomtároló hálózat (Content Delivery Network, CDN) egy olyan hálózat, amely a weboldal tartalmát számos helyen tárolja, és a látogatók számára a legközelebbi helyen biztosítja a tartalmat. Ez csökkenti a letöltési időt, mivel a tartalom gyorsabban érkezik a felhasználók számítógépére.

A CDN használata számos előnnyel jár. Csökkentheti az oldal betöltési idejét, javíthatja a weboldal sebességét és csökkentheti a kiszolgáló terhelését is. A CDN szolgáltatások általában fizetős szolgáltatások, de a legtöbb esetben egy ingyenes próbaverzió is rendelkezésre áll.

Csökkentsük a HTTP Kérések Számát

A HTTP kérések száma közvetlenül befolyásolja az oldal betöltési idejét. Minél több kérés szükséges az oldal tartalmának letöltéséhez, annál hosszabb időre van szükség az oldal betöltéséhez. A weboldal sebességének javítása érdekében tehát csökkenteni kell a HTTP kérések számát.

Ehhez az egyik lehetőség, hogy csökkentjük az oldal elemek számát. Egy másik lehetőség az, hogy használjunk sprite-okat az oldal ikonjainak és gombjainak helyett. A sprite egy nagy kép, amely tartalmazza az összes ikont és gombot, amelyeket az oldalon használunk. Így csak egyetlen képfájlt kell letölteni a felhasználónak az összes ikon és gomb megjelenítéséhez, ezáltal csökkentve a HTTP kérések számát.

Optimalizáljuk a Képeket

Az oldalon található képek nagy része hozzájárul az oldal letöltési idejéhez, ezért fontos, hogy azokat optimalizáljuk a sebesség javítása érdekében. Az optimalizálás során csökkenthetjük a képek méretét anélkül, hogy jelentősen csökkentenénk a kép minőségét.

Az első lépés az, hogy csak olyan képeket használjunk az oldalon, amelyek valóban szükségesek. A felesleges képek törlése csökkenti az oldal méretét és javítja a sebességet.

A képek méretének csökkentéséhez használjunk egy képfeldolgozó szoftvert, amely csökkenti a kép méretét és optimalizálja a fájlt. Az optimalizáló szoftverek kiválasztása az adott kép típusától függ. Például a JPEG képek optimalizálásához a JPEGmini vagy a TinyPNG szoftverek használhatók.

Használjunk Gyorsabb Webkiszolgálót

A weboldal sebessége jelentősen javulhat, ha gyorsabb webkiszolgálót használunk. A webkiszolgáló azonban nem mindig azonos a webtárhely-szolgáltatóval. A webkiszolgáló kiválasztásakor fontos figyelembe venni a szolgáltató által nyújtott szolgáltatásokat, a kiszolgáló teljesítményét, a letöltési sebességet és a rugalmasságot.

A legnépszerűbb webkiszolgálók közé tartozik az Apache, a Nginx és az IIS. Az Apache az egyik legelterjedtebb webkiszolgáló, amelyet a legtöbb webtárhely-szolgáltató használ. Azonban a Nginx egyre népszerűbb, mivel hatékonyabb és nagyobb terhelést képes kezelni, mint az Apache. Az IIS a Microsoft által fejlesztett webkiszolgáló, amely a Windows operációs rendszerrel kompatibilis.

Ha váltani szeretnénk webkiszolgálót, akkor fontos, hogy először teszteljük az új kiszolgálót, hogy meggyőződjünk róla, hogy megfelelően működik. Az új kiszolgáló beállítása és konfigurálása komplex lehet, ezért fontos, hogy tapasztalt szakember segítségét kérjük.

Összefoglalás

A weboldal sebességének javítása érdekében számos lépést tehetünk. A gyors betöltési idő kulcsfontosságú a felhasználói élmény javításában és az oldal teljesítményének optimalizálásában. Az oldal sebességének javításához fontos, hogy minél kevesebb HTTP kérést bonyolítsunk le, optimalizáljuk a képeket és az oldal kódját, használjunk gyorsabb webkiszolgálót és egyéb technikákat alkalmazzunk, mint a cache használata és a böngészőlemeztetés.

Fontos megérteni, hogy az oldal sebessége nem csak a felhasználói élmény szempontjából fontos, hanem az oldal keresőmotorokban való rangsorolása szempontjából is. Az oldal sebessége befolyásolja a Google által használt algoritmusokat, amelyek hatással vannak az oldal rangsorolására a találati listákban.

A weboldal sebességének optimalizálása nem egyszerű folyamat, de a megfelelő technikák alkalmazásával elérhetjük a kívánt eredményt. Ha segítségre van szüksége az oldala sebességének optimalizálásához, akkor érdemes szakember segítségét kérni.

Call Now Button