Weboldal készítés kezdőknek: teljes útmutató

Szerző: | 2023. márc 27

Az első lépés a weboldal készítéséhez az ezit.hu domain és tárhely szolgáltatónál való regisztráció. A domain a weboldalunk neve, míg a tárhely azon számítógépek összessége, amelyeken a weboldalunk fut. Az ezit.hu egy magyarországi szolgáltató, amely széles választékban kínál domain és tárhely szolgáltatásokat, és kiválóan alkalmas a weboldalak készítéséhez.

Miután regisztráltál egy domain nevet és tárhelyet az ezit.hu-n, a következő lépés az, hogy telepítsd a tartalomkezelő rendszert, vagy CMS-t. A CMS segítségével könnyen és hatékonyan szerkesztheted és kezelheted a weboldalad tartalmát. A legnépszerűbb CMS-ek közé tartozik a WordPress, amelyet a továbbiakban használni fogunk az útmutató során.

WordPress telepítése

A WordPress telepítése nagyon egyszerű az ezit.hu tárhelyszolgáltató rendszerén. Először is, jelentkezz be az ezit.hu fiókodba, majd válaszd ki a cPanel opciót. A cPanel egy olyan vezérlőpult, amelyet a tárhelyszolgáltatók általában biztosítanak, és segít az oldalak kezelésében.

A cPanel-ben keresd meg a Softaculous opciót, majd válasszuk ki a WordPress lehetőséget a CMS-ek közül. Ezután válaszd ki a telepítéshez szükséges információkat, mint például a telepítendő WordPress verziót, a telepítendő domain nevet és a felhasználói adatokat. Az ezit.hu esetében azonban nincs szükség manuális telepítésre, mivel az Softaculous használatával automatikusan elvégzi a WordPress telepítését.

A telepítés után, ha meglátogatod a weboldaladat a böngészőben, megjelenik a WordPress alapértelmezett üdvözlőlapja. Ezt a lapot egyszerűen testre szabhatod, és a weboldalad főoldalaként is használhatod, de a legtöbb esetben inkább egyedi tervezésű főoldalt készítesz majd.

Sablon kiválasztása

A WordPress telepítése után elérhetővé válik számos sablon, amelyek segítségével testre szabhatod a weboldalad kinézetét. A sablonok lehetnek fizetős vagy ingyenesek, és különböző funkciókkal és stílusokkal rendelkeznek.

A sablonok közül a DIVI-t ajánlom, amely egy magas szintű, könnyen testreszabható sablon. A DIVI-nél számos beépített funkció található, amelyekkel könnyedén testre szabhatod a weboldalad kinézetét és funkcionalitását.

A DIVI sablon használata nagyon egyszerű, és a sablon beállításai nagyon intuitívak. Az egyes elemeket egyszerűen áthúzhatod a sablonban, és könnyen testre szabhatod azokat. A sablon használata során előfordulhat, hogy szükséged van a kódszerkesztő használatára is, de a sablon fejlesztői széles körben támogatják a felhasználókat, és rengeteg dokumentáció áll rendelkezésre, amely segít az egyes funkciók testreszabásában.

Kötelező és hasznos bővítmények

A WordPress bővítmények széles választékát kínálja, amelyek segítségével bővítheted a weboldalad funkcionalitását. Azonban nem minden bővítményre van szükséged, és a túlzott bővítmény használat negatívan befolyásolhatja a weboldal sebességét és teljesítményét. Az alábbiakban bemutatom a kötelező és hasznos bővítményeket, amelyek segíthetnek a weboldalad hatékony működésében.

Yoast SEO

A Yoast SEO egy olyan bővítmény, amely segít az oldalad SEO optimalizálásában. Az SEO optimalizálás segítségével a weboldalad könnyebben megtalálható lesz a keresőmotorok által, amely növelheti a látogatottságot és a konverziókat. A Yoast SEO bővítmény lehetővé teszi a kulcsszó elemzést, a meta leírások és címek testreszabását, valamint az oldaltérképek létrehozását is.

WP Super Cache

A WP Super Cache egy olyan bővítmény, amely segít a weboldal gyorsabb betöltésében. A cache használata során az oldalak statikus verzióit tárolja, amely lehetővé teszi a gyorsabb betöltést és a jobb felhasználói élményt. A WP Super Cache bővítmény használata jelentősen javíthatja a weboldal sebességét és a felhasználói élményt.

Weboldal tartalom

A weboldal tartalma az egyik legfontosabb része a weboldaladnak. A tartalomnak informatívnak és relevánsnak kell lennie, hogy vonzza a látogatók figyelmét és elnyerje a bizalmukat. A tartalomnak szöveg, képek, videók és egyéb média formájában is megjelenhet.

A weboldal tartalmának létrehozása előtt érdemes meghatározni a célcsoportot, és az ő igényeikre szabni a tartalmat. Az oldalon található szövegeknek tömöreknek, könnyen érthetőeknek és jól strukturáltaknak kell lenniük. A tartalmakban használjunk kulcsszavakat, amelyek segítenek az oldal SEO optimalizálásában és a látogatottság növelésében.

Weboldal tesztelése

A weboldal tesztelése az egyik legfontosabb lépés a weboldal elkészítése során. A tesztelés során ellenőrizni lehet az oldal működését, a betöltési sebességet, az űrlapok működését és a reszponzív design-t. A tesztelés során kiderülhetnek olyan hibák, amelyek befolyásolhatják az oldal működését, és lehetőséget adnak a hibák javítására.

Az egyik legfontosabb teszt az oldal sebessége. Az oldalak gyors betöltése nagyon fontos a felhasználói élmény és a keresőmotorok szempontjából is. Az oldal sebességének tesztelésére különböző online eszközöket használhatunk, mint például a Google PageSpeed Insights, GTmetrix vagy Pingdom Tools.

A weboldal publikálása és karbantartása

Miután elkészült a weboldal, publikálni kell, és elérhetővé kell tenni az interneten. Ehhez szükségünk van egy domain névre és egy tárhelyre. Az ezit.hu kiváló választás a domain és tárhely szolgáltatásához, és lehetővé teszi a WordPress telepítését.

Az oldal publikálása után fontos a rendszeres karbantartás. A WordPress rendszeres frissítése és a bővítmények frissítése nagyon fontos a biztonságos működéshez. Az oldal tartalmának rendszeres frissítése és bővítése is segíthet a látogatottság és a konverziók növelésében.

Összegzés

A weboldal készítése kezdőknek sok kihívással járhat, de a megfelelő eszközökkel és tudással könnyedén elkészíthető. A WordPress és a Divi sablon segítségével gyorsan és hatékonyan készíthetünk egy szép és funkcionális weboldalt.

A tartalomkezelő rendszernek és a különböző bővítményeknek köszönhetően könnyedén testre szabhatjuk az oldalunkat, és biztosíthatjuk a látogatók számára a felhasználóbarát felületet.

A tartalom készítése és az oldal tesztelése nagyon fontosak a látogatottság növelése és a felhasználói élmény javítása érdekében. A rendszeres karbantartás és frissítés szintén nagyon fontos a biztonságos működéshez.

Reméljük, hogy ez a teljes útmutató segített a weboldal készítésében, és sikerült hasznos információkat és tippeket adnunk azoknak, akik most ismerkednek a témával. A weboldal készítése lehetővé teszi számunkra, hogy az interneten jelen legyünk, és szolgáltatásainkat, termékeinket elérhetővé tegyük a látogatók számára. Az online jelenlét fontos szerepet játszik az üzleti sikerünkben, ezért érdemes időt és energiát fektetni a weboldalunk elkészítésére.

Ha bármilyen kérdése van a weboldal készítésével kapcsolatban, vagy segítségre van szüksége, számos online fórum és közösség áll rendelkezésére, ahol tapasztalt felhasználók és szakemberek adhatnak tanácsot és segítséget. Ne habozzon felvenni a kapcsolatot a domain és tárhely szolgáltatójával, ha kérdése van a telepítéssel vagy a karbantartással kapcsolatban.

Végül, emlékezzen arra, hogy a weboldal készítése egy folyamatos folyamat, és mindig lehetőség van a fejlesztésre és a javításra. A rendszeres frissítések és a felhasználói visszajelzések segíthetnek az oldalunk további javításában és optimalizálásában.

Köszönjük, hogy elolvasta teljes útmutatónkat a weboldal készítéséről kezdőknek. Reméljük, hogy hasznosnak találta, és sok sikert kívánunk az ön weboldalának elkészítéséhez!

Hívj most!