Weboldal elemzés hőtérkép segítségével

Szerző: | 2023. ápr 15

A modern internetes piac egyre nagyobb versenytársakat vonz, ezért a weboldalak tulajdonosai számára elengedhetetlen az ügyfélélmény folyamatos javítása. Az ügyfélélmény azonban nem csak a tartalomra és a funkcionalitásra korlátozódik, hanem magában foglalja az oldal felépítését, az elemek elrendezését és a navigációt is. A felhasználói szokások változása miatt azonban a tervezőknek és a weboldal tulajdonosoknak folyamatosan fel kell mérniük az oldaluk használatát, és az ügyfélélmény javítása érdekében módosításokat kell végrehajtaniuk. Az egyik legjobb eszköz ehhez a célhoz a weboldal elemzés hőtérképe (heatmap) lehet.

A weboldal elemzés hőtérképe (heatmap) valóban egy hasznos eszköz az oldal tulajdonosoknak és tervezőknek, mert lehetővé teszi számukra, hogy megismerjék a felhasználói viselkedést, az oldalak megnézési sorrendjét, az oldalon eltöltött időt és az érdeklődési területeket. A hőtérkép segítségével a tulajdonosok és tervezők pontosan megtudhatják, mely oldalak működnek jól, melyeknek van javításra szükségük, és melyeket teljesen el kell távolítani az oldalról. Az adatok, amelyeket a hőtérkép szolgáltat, nemcsak az ügyfélélmény javításához hasznosak, hanem az átalakítási arányok növeléséhez és a termék értékesítéséhez is.

A hőtérképek általában két fő típusra oszthatók: a pont hőtérképek és a blokk hőtérképek. A pont hőtérképek számokat és színeket használnak a felhasználók kattintásainak vagy egér mozgásainak megjelenítéséhez. A blokk hőtérképek azonban nagyobb területeket használnak, hogy jelöljék ki, hol a felhasználók tartózkodtak az oldalon, és hol nem. Mindkét típus segít a tulajdonosoknak és tervezőknek abban, hogy az oldalukon mely elemek működnek jól, és melyek nem.

A Hotjar az egyik legnépszerűbb weboldal elemzési szolgáltatás, amely kiváló minőségű hőtérképeket és más hasznos elemzési adatokat kínál az oldalak tulajdonosai számára. A Hotjar-t már több mint 2 millió weboldal használja világszerte, és számos funkciója van, amelyek segítik az ügyfélélmény optimalizálását.

Az egyik legfontosabb funkció a felhasználói visszajelzések megjelenítése. A Hotjar lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy véleményt és észrevételeket osszanak meg az oldalakkal kapcsolatban, és a tulajdonosok ezeket az adatokat felhasználva tudnak javítani a weboldalukon. A Hotjar segítségével lehetőség van kérdőívek készítésére, amelyek segítenek abban, hogy jobban megértsük az oldalunk látogatóinak igényeit, illetve az A/B tesztelési lehetőség is nagyon hasznos a különböző változatok kipróbálására.

A Hotjar egy másik nagyon hasznos funkciója a felhasználók mozgásának követése. A Hotjar lehetővé teszi a tulajdonosoknak, hogy kövessék, hogy a felhasználók hogyan használják az oldalt, melyik oldalon tartózkodnak a legtöbb ideig, melyik menüpontot kattintják a legtöbbször, és így tovább. Ez az adat nagyon fontos a felhasználói élmény javítása szempontjából, mert segít a tulajdonosoknak megérteni, hogy mely elemek működnek jól, és melyeknek van javításra szükségük.

Hotjar

A Hotjar egy másik nagyszerű funkciója az élő felhasználói visszajelzés. Ez a funkció lehetővé teszi a tulajdonosoknak, hogy valós időben lássák, hogy a felhasználók hogyan viselkednek az oldalon, és a felhasználókkal kommunikálhassanak. Ez különösen fontos a problémák azonnali megoldása szempontjából, például, ha a felhasználók valamilyen hibát tapasztalnak az oldalon.

Azonban, ahhoz hogy hatékonyan használjuk a Hotjar-t, fontos, hogy tisztában legyünk azzal, hogy milyen kérdésekre keresünk válaszokat, és milyen problémákat szeretnénk megoldani. A hőtérképek és a többi elemzési adat nagyon sok információt szolgáltatnak, de csak akkor lesznek valóban hasznosakha megfelelően értelmezzük és felhasználjuk őket. Ezért fontos, hogy időt szánjunk az elemzésre és a következtetések levonására. A következő lépések az alábbiak lehetnek:

  1. Az oldal céljainak megértése: Mielőtt az elemzést elkezdenénk, fontos, hogy tisztában legyünk az oldal céljaival és a célközönséggel. Csak így tudjuk felismerni, hogy milyen problémák merülhetnek fel az oldalon, és milyen információkat szeretnénk gyűjteni az elemzés során.
  2. Az elemzési adatok értelmezése: Az elemzés során rengeteg adatot kapunk, de ezek csak akkor hasznosak, ha helyesen értelmezzük és felhasználjuk őket. Érdemes a legfontosabb mutatókat kiválasztani, például a látogatók számát, a kattintási arányt, az átlagos látogatási időt stb.
  3. A problémák azonosítása: Az elemzés segítségével felismerhetjük, hogy hol vannak a problémák az oldalon, és miért távoznak az emberek. Például, ha az elemzés azt mutatja, hogy az emberek az oldal egy adott részén nagyon sokáig tartózkodnak, akkor az lehet azt jelenti, hogy az adott rész nem elég informatív, vagy nem működik megfelelően.
  4. A javaslatok kidolgozása: Az elemzés alapján javaslatokat lehet kidolgozni a problémák megoldására. Például, ha az elemzés azt mutatja, hogy az oldal lassan töltődik be, akkor az oldal optimalizálásával lehet javítani az ügyfélélményen.

Összességében, a Hotjar egy nagyszerű eszköz az ügyfélélmény javítására, és a hőtérképek segítségével rengeteg értékes információt szolgáltat az oldalunkról. Az elemzés és a következtetések levonása azonban nagyon fontos ahhoz, hogy valóban hasznos eredményeket érjünk el.

Hívj most!