Keresőoptimalizálás kezdőknek [SEO Alapok]

Szerző: | 2023. ápr 08

A digitális marketing világa izgalmas és gyorsan változó, de az egyik legfontosabb és legtartósabb stratégia a keresőoptimalizálás (SEO). Ha egy weboldal megjelenik az organikus keresések találati listáján az általa célzott kulcsszavakra, akkor az egy hatalmas előnyt jelent a versenytársakkal szemben. Azonban a SEO alapjainak megértése nem mindig egyszerű, főleg kezdők számára. Ezért ebben a posztban összefoglalom a legfontosabb SEO alapokat, hogy segítséget nyújtsak azoknak, akik még nem ismerik ezt a területet.

Mi is az a keresőoptimalizálás (SEO)?

Az SEO a keresőmotorok által használt algoritmusok és szabályok ismeretének felhasználásával történő weboldal optimalizálása, hogy az organikus találatok sorában magasabb pozíciót érjen el. Az organikus találatok a fizetett hirdetésekkel szemben nem igényelnek költségeket, hanem azok az eredmények, amelyeket a keresőmotorok algoritmusa szerint a legrelevánsabbaknak tartanak a felhasználók által beírt kulcsszavakra.

Mik azok a kulcsszavak?

A kulcsszavak azok a szavak, amelyekre a felhasználók a keresőmotorokban keresnek. Ha például egy felhasználó azt szeretné megtudni, hogy hogyan készíthet házi pizzát, akkor a keresőbe az „otthoni pizza recept” vagy „házi pizza készítése” kulcsszavakat írhatja be.

Azonban fontos megjegyezni, hogy nem minden kulcsszó egyenlő. Néhány kulcsszó nagyon versenyképes lehet, amely azt jelenti, hogy sok más weboldal is célozza ugyanazt a kulcsszót. Ilyenkor nehéz az első helyre kerülni az organikus találatok sorában. Ezért fontos olyan kulcsszavakat választani, amelyekkel reális esély van az első oldalon való megjelenésre.

Milyen alapvető elemekből áll egy SEO barát weboldal?

Egy SEO barát weboldal azonosítása és javítása az alábbi alapvető elemeket tartalmazza:

 • Kulcsszókutatás: Ahogy már említettük, a kulcsszavak nagyon fontosak a SEO szempontjából. Azokat a kulcsszavakat kell megtalálni, amelyeket a célcsoportunk használ, és amelyekkel a legnagyobb eséllyel megjelenhetünk az organikus találatok között. Ehhez számos kulcsszókutató eszköz áll rendelkezésre, amelyek segítségével kideríthetjük, hogy az emberek milyen kifejezéseket használnak a keresőmotorokban.
 • Címkék: A weboldalakon található címkék segítenek a keresőmotoroknak abban, hogy megértsék, hogy miről szól az oldal. A legfontosabb címkék az oldal címe (Title), az oldal leírása (Description) és az oldal fejlécei (Header tags). Ezek a címkék megfelelő használata segíti a keresőmotorokat abban, hogy megtalálják és indexeljék az oldalt.
 • Tartalom: Az oldalon található tartalom minősége és relevanciája is nagyon fontos a SEO szempontjából. Az oldal tartalmának meg kell felelnie a felhasználók igényeinek és a kulcsszavaknak is. Fontos, hogy a tartalom legyen jól strukturált, olvasható és könnyen áttekinthető.
 • URL-ek: Az oldal URL-je (Uniform Resource Locator) szintén fontos szerepet játszik az SEO-ban. Az URL-nek meg kell adnia az oldal tartalmát, és a kulcsszó szerepeljen benne. A rövid és könnyen megjegyezhető URL-ek jobban teljesítenek a keresőmotorokban, mint a hosszú, zavaros URL-ek.
 • Meta adatok: A meta adatok a weboldalakon található további információk, amelyek nem jelennek meg az oldalon, de segítik a keresőmotorokat abban, hogy jobban megértsék az oldalt. Ide tartoznak az oldal kulcsszavai (Keywords), a szerző neve (Author), a robots.txt fájl, amely segít a keresőmotoroknak abban, hogy mely oldalakat kell indexelniük és melyeket nem, valamint a canonical címkék, amelyek segítenek abban, hogy megakadályozzák a duplikált tartalmakat.

Mik a backlink-ek?

A backlink-ek olyan linkek, amelyek más weboldalakról mutatnak vissza a saját oldalunkra. A backlink-ek szerepe az, hogy javítsák az oldalunk hitelességét és rangsorát a keresőmotorokban. Minél több és minél jobb minőségű backlinkünk van, annál jobb esélyünk van arra, hogy az organikus találatok sorában magasabb pozíciót érjünk el.

Hogyan lehet javítani a backlink-eket?

Az egyik legjobb módja annak, hogy javítsuk a backlink-eket, az az, hogy minőségi tartalmat készítünk, amely mások számára is hasznos lehet. Ha az emberek szívesen megosztják az oldalunkon található tartalmat, akkor valószínűbb, hogy más weboldalak is hivatkoznak a mi oldalunkra.

A backlink-eket lehet szerezni azáltal is, hogy kapcsolatba lépünk más weboldal tulajdonosaival, és megkérjük őket, hogy hivatkozzanak az oldalunkra. Fontos azonban, hogy a kapcsolatfelvétel során ne spameljük a másik oldal tulajdonosát, és hogy a kérésünket megfelelően indokoljuk.

Fontos megjegyezni, hogy nem csak a mennyiség, hanem a minőség is számít a backlink-eknél. Az olyan weboldalakról származó linkek, amelyek magas rangúak és relevánsak az oldalunk témájához, sokkal értékesebbek, mint azok, amelyek alacsony rangú vagy nem releváns weboldalakról származnak.

Milyen eszközöket lehet használni a keresőoptimalizálás során?

Számos ingyenes és fizetős eszköz áll rendelkezésre a keresőoptimalizálás során. Az alábbiakban felsorolunk néhányat:

 • Google Search Console: A Google ingyenes eszköze lehetővé teszi a weboldal tulajdonosok számára, hogy megismerjék az oldaluk teljesítményét a keresőmotorokban. Az eszköz segítségével megismerhetjük, hogy mely kulcsszavakra kereshetnek rá az emberek, milyen linkek mutatnak az oldalunkra, és hogyan indexeli a Google az oldalunkat.
 • Google Analytics: Ez egy ingyenes webanalitikai eszköz, amely segít abban, hogy jobban megértsük az oldalunk látogatóinak viselkedését. Az eszköz segítségével megismerhetjük a látogatók számát, a látogatások időtartamát, az oldalak megtekintéseinek számát és egyéb fontos adatokat.
 • Ahrefs: Ez egy fizetős eszköz, amely segít a backlink-ekkel kapcsolatos elemzésekben és a kulcsszókutatásban. Az eszköz segítségével megismerhetjük a saját és a versenytársak backlinkjeit, és figyelemmel kísérhetjük az oldalunk rangsorát a keresőmotorokban.
 • Moz Pro: Ez egy másik fizetős eszköz, amely segít a kulcsszókutatásban, a backlink-elemzésben, valamint a weboldal optimalizálásában. Az eszköz segítségével megismerhetjük a kulcsszavak versenytársait, és azokat a kulcsszavakat, amelyekkel az oldalunk rangsorolható a keresőmotorokban. Emellett az eszköz lehetővé teszi a backlink-ek elemzését, valamint az oldalunk technikai hibáinak felderítését is.
 • SEMrush: Ez egy másik fizetős eszköz, amely segít a kulcsszókutatásban, a backlink-elemzésben, valamint a versenytársak elemzésében. Az eszköz segítségével megismerhetjük a kulcsszavak havi keresési forgalmát, valamint azt, hogy milyen kulcsszavakra rangsorolnak a versenytársaink. Emellett az eszköz segítségével megismerhetjük a backlink-ek forrásait, valamint azokat a tartalmakat, amelyek a legtöbb linkeket kapják.
 • Yoast SEO: Ez egy ingyenes WordPress bővítmény, amely segít az oldalunk optimalizálásában. Az eszköz segítségével megismerhetjük a kulcsszó sűrűséget, valamint az oldalunk SEO-barát címét, meta leírását és URL-jét is beállíthatjuk.

Ezen eszközök mindegyike hasznos lehet a keresőoptimalizálás során, de fontos megjegyezni, hogy a legtöbb eszköz csak a fizetős verzióban nyújtja a teljes körű szolgáltatásokat. Ezért fontos alaposan megfontolni, hogy melyik eszközt választjuk, és hogy az adott eszköz mennyire hasznos az adott weboldal számára.

Összefoglalva

A keresőoptimalizálás kulcsfontosságú tényező a weboldalak sikeréhez. Azonban a keresőoptimalizálás nem csak a kulcsszavakon és a backlink-eken alapul, hanem számos más tényezőt is figyelembe kell venni. Az oldalunk tervezése és felépítése, valamint a minőségi tartalom létrehozása is fontos szerepet játszik az oldalunk sikerében.

A keresőoptimalizálás során számos eszköz áll rendelkezésre, amelyek segítségével hatékonyabban tudjuk optimalizálni az oldalunkat. Azonban fontos megjegyezni, hogy az eszközök csak segítségként szolgálnak, és nem helyettesítik azemberi szemléletet és az erőfeszítést. A keresőoptimalizálás egy állandó folyamat, amelyet folyamatosan karbantartani kell, és mindig figyelni kell a változásokra.

Hívj most!