80/20 pareto elv a weboldal készítésben

Szerző: | 2023. ápr 08

Az internet világában egyre fontosabbá válik, hogy a weboldalak az online térben hatékonyan működjenek, és maximális értéket nyújtsanak a látogatók számára. Ezen a területen az 80/20 Pareto elv megértése és alkalmazása kulcsfontosságú lehet a weboldalak hatékony kialakításához és kezeléséhez.

Az 80/20 Pareto elv, más néven a „kevesek uralják a sokakat” elve, azt állítja, hogy az erőforrások 80 százaléka általában az eredmények 20 százalékát eredményezi. Ez az elv a weboldalak tervezésére és fejlesztésére is alkalmazható, és lehetővé teszi, hogy az erőforrásokat hatékonyabban használjuk fel a legfontosabb és leginkább eredményes tevékenységekre.

A 80/20 Pareto elv alkalmazása a weboldal kialakításában

A weboldal tervezésekor az 80/20 Pareto elv alkalmazása azt jelenti, hogy a tervezőknek és fejlesztőknek azon kell dolgozniuk, hogy a legfontosabb funkciókra, elemekre és tartalmakra összpontosítsanak, amelyek az oldal hatékonyságát és értékét jelentik. A legfontosabb funkciók és elemek kiválasztása azonban nem mindig egyszerű, és itt jön képbe a felhasználói élmény (UX) tervezése.

A felhasználói élmény (UX) tervezése az 80/20 Pareto elv szempontjából azt jelenti, hogy az oldalakon azokra az elemekre és funkciókra kell összpontosítani, amelyek a legnagyobb értéket jelentik a felhasználók számára. A cél az, hogy az oldal könnyen használható legyen, az információk könnyen elérhetőek legyenek, és az oldalra látogatók a lehető legkevesebb erőfeszítéssel találják meg azokat az információkat, amelyekre szükségük van.

Pareto-elv a wikipedia szerint

A 80/20 elv alkalmazása a weboldal tartalmának kialakításában

Az 80/20 Pareto elv alkalmazása a weboldal tartalmának kialakításában azt jelenti, hogy az oldalon megjelenő tartalmaknak az 80 százaléka a legértékesebb és legfontosabb tartalmakra kell, hogy összpontosítson, míg a maradék 20 százalék a kiegészítő tartalmakra kell, hogy koncentráljon.

Az oldalon megjelenő tartalmaknak az 80 százaléka általában azokat az információkat és tartalmakat jelenti, amelyek a legnagyobb értéket jelentik a látogatók számára, és amelyek segítségével az oldal hatékonyan kommunikálhatja az üzenetét, és elősegítheti az eladásokat vagy a konverziókat. Ezek a tartalmak lehetnek például a termékek vagy szolgáltatások bemutatása, az árak, a vásárlási folyamat vagy az ajánlatok részletezése.

A maradék 20 százalékot a kiegészítő tartalmakra kell fordítani, amelyek lehetnek olyan információk, amelyek nem kifejezetten fontosak, de hasznosak a látogatók számára. Ez lehet például az általános információk az üzletről vagy az oldalról, a cikkek vagy blogbejegyzések, az értékelések, az ügyfélvisszajelzések vagy azok a tartalmak, amelyek elősegítik az oldal látogatottságát, mint például a SEO-optimalizált kulcsszavak.

A Pareto elv alkalmazása a weboldal optimalizálásában

Az 80/20 Pareto elv alkalmazása a weboldal optimalizálásában azt jelenti, hogy a weboldal teljesítményének növelése érdekében a tervezőknek és fejlesztőknek azon kell dolgozniuk, hogy a legfontosabb és leginkább hatékony elemekre és funkciókra összpontosítsanak. Ez azt jelenti, hogy a weboldal sebességének és teljesítményének optimalizálásához a tervezőknek az oldal kódjának optimalizálására és tömörítésére, a képek és videók optimalizálására, a caching és a kompresszióra kell koncentrálniuk.

Alkalmazása az online marketingben

Az 80/20 Pareto elv alkalmazása az online marketingben azt jelenti, hogy az online marketing kampányok tervezésekor azon kell dolgozniuk a szakembereknek, hogy a legfontosabb és leginkább hatékony marketing stratégiákra összpontosítsanak. Ez azt jelenti, hogy a marketing terveknek olyan tevékenységekre kell összpontosítaniuk, amelyek a legnagyobb értéket jelentik az üzlet számára, és a legmagasabb megtérülést biztosítják.

Az 80/20 Pareto elv alkalmazása az online marketingben azt jelenti, hogy a szakembereknek koncentrálniuk kell a legfontosabb marketing csatornákra, például a Google Ads vagy Facebook hirdetésekre, és azokra a kampányokra, amelyek a legjobban teljesítenek az adott célcsoportban. Emellett az 80/20 Pareto elv azt is jelenti, hogy a marketing terveknek olyan marketing üzenetekre kell összpontosítaniuk, amelyek a legjobban kommunikálják az üzenetet és elősegítik a konverziókat.

Alkalmazása a tartalommarketingben

Az 80/20 Pareto elv alkalmazása a tartalommarketingben azt jelenti, hogy a tartalomtervezőknek és készítőknek azon kell dolgozniuk, hogy a legfontosabb és leginkább hatékony tartalmakra összpontosítsanak. Ez azt jelenti, hogy a tartalmaknak olyan témákat kell feldolgozniuk, amelyek a legjobban érdeklik a célcsoportot, és amelyek elősegítik az eladásokat és a konverziókat.

Az 80/20 Pareto elv alkalmazása a tartalommarketingben azt jelenti, hogy a tartalomkészítőknek koncentrálniuk kell azokra a tartalmakra, amelyek a legjobban teljesítenek a célcsoport számára. Ez lehet például a termék- vagy szolgáltatásbemutatók, az ügyfélvisszajelzések, a blogbejegyzések vagy az infografikák.

Alkalmazása az ügyfélkapcsolatokban

Az 80/20 Pareto elv alkalmazása az ügyfélkapcsolatokban azt jelenti, hogy az ügyfélszolgálatnak és az értékesítési csapatnak azon kell dolgoznia, hogy a legfontosabb és leginkább értékes ügyfelekre összpontosítson. Ez azt jelenti, hogy az ügyfélszolgálatnak az ügyfelekkel való kapcsolattartás során azokra az ügyfelekre kell összpontosítania, akik a legnagyobb értéket jelentik az üzlet számára.

Az 80/20 Pareto elv alkalmazása az ügyfélkapcsolatokban azt jelenti, hogy az értékesítési csapatnak a legértékesebb ügyfelekre kell összpontosítania, és azokra az értékesítési csatornákra kell összpontosítaniuk, amelyek a legnagyobb értéket jelentik az üzlet számára.

Összefoglalás

Az 80/20 Pareto elv alkalmazása a weboldalak készítésében szintén nagyon hasznos lehet. A weboldalak készítése során fontos, hogy a látogatók számára könnyen használható és érthető legyen a weboldal. Az elv segíthet abban, hogy meghatározzuk, mi az, amit a látogatók valószínűleg a leginkább keresnek a weboldalunkon, és hogy ezeket az elemeket hogyan helyezzük el a legjobb helyen a weboldalon.

A weboldalak készítése során fontos, hogy a felhasználók számára könnyen elérhető legyen az információ. Az elv segíthet abban, hogy meghatározzuk, mi az, ami a legfontosabb a látogatók számára, és hogy ezeket az információkat hogyan tegyük elérhetővé a weboldalon. Például, ha egy weboldal célja az értékesítés, akkor a vásárlási gombok, az árak és a termék információk elhelyezése a weboldalon az 80/20 Pareto elv alapján történhet.

Az 80/20 Pareto elv alkalmazása a weboldalak készítésében azonban nem csak az információ elrendezésére korlátozódik. Az elv segíthet abban is, hogy meghatározzuk, melyik területekre kell fókuszálnunk a weboldalunk fejlesztése során. Például, ha azt tapasztaljuk, hogy az emberek a weboldalunkon leginkább a blogbejegyzéseinkre kattintanak, akkor az 80/20 Pareto elv alapján érdemes lehet több időt és energiát fordítanunk a blogunk fejlesztésére.

Hívj most!